4 Mart 2012 Pazar

E iyi ama kim bu Arashi?




Arashi ile ilgili ansiklopedik bir bilgi arıyorsanız wikipedia'da birkaç ufak hata dışında çok güzel anlatmışlar hem de Türkçe. Fakat çok fazla rakam ve ayrıntı içerdiği için ben bile okurken sıkıldım. (yazana hayranlık duydum orası ayrı) bu nedenle ben kendi kelimelerimle size bir özet geçmek isterim.

Arashi, Japonya'nın  boyband ve erkek idol* fabrikası olan Johnny & Associates'ın piyasaya sürdüğü gruplardan birisidir**. ve bütün Johnny grupları gibi "prince charming" espirisi üzerine kurgulanmıştır. şimdi siz tiplerine bakıp "charming" derken ne demek istediğimi merak edebilirsiniz. ki bir noktada haklıda sayılırsınız. sonuçta Amerikan benzerleri yanında "charming" olmaktan bir hayli uzaklar. aslında bütün Johnny grup ve kişileri için bu söylenebilir. öyle aşırı yakışıklı ultra karizmatik tipler değildir çoğu. Fakat bu zaten önemli değildir. Arashi'nin ve diğer Johnny gruplarının "charming" noktası karakterleridir. 

Arashi; birbirleriyle hiç bir benzer noktaları olmayan 5 adamdan oluşur. Ailelerinin sosyal konumları ve ekonomik yapıları, hayata bakışları hatta kültürel birikimleri bile birbirinden farklıdır. Johnny'e bağlı hemen hemen tüm gruplarda bu dağınık dengeyi bulmak mümkündür. Bu farklılıkla birlikte hepsinin ortak tek bir özelliği vardır; onlar "iyi aile çocuğu" diye bileceğimiz türden insanlardır. çalkantılı geçmişleri, acıklı hayat hikayeleri yoktur pek. bu nedenle gerçekten bir "örnek" oluştururlar.

Peki Arashi'yi  bu kadar çekici kılan nedir? bu aslında çokta kolay olmayan bir soru. şöyle bir dürüstçe bakarsanız; "bubblegum" diye adlandırılan, insanın azına diline yapışan sözleri ve çokta çaba harcanmamış müziklere sahip şarkıları vardır. ve dans konusunda çok iddalı performanslara sahip değiller (ajanslarındaki diğer gruplarla kıyaslandıklarında bile bu böyle). işte bu noktada Arashi'nin bir boyband değilde bir İdol grubu olması devreye giriyor. 

Arashi en güçlü çıkışını 2007 de ki "Hana Yori Dango"(HanaDan) dizisinin  2. sezonunda da oynayan Matsumoto Jun sayesinde yakalmış. Hatta bu nedenle "Jun tarafından avlanan hayran" gibi bir algı yaratan "jun bait" lafı kullanılmaya başlanmış. HanaDan'ın öncesinde gene Jun'un baş rolünde oynadığı; "Kimi wa Petto" ve "Gokusen" de aynı etkiyi yaratmıştır. 

Grubun 2007'de kazandığı bu ivmenin diğer bir mimarı ise 2006'da Clint Eastwood'un yönettiği "Letters from Iwo Jima" filminde oynayan ve Tekkon Kinkreet'te Kuro karakterini seslendiren Ninomiya Kazunari dir. Nino'nun*** ve Jun'un arda arda yakaladıkları bu oyunculuk başarısı bir anda tüm dikkatleri çekmiş ve grubun hayran kitlesini ciddi ölçüde arttırmıştı.

Yakaladıkları bu ivmenin son halkası ise grubun iki üyesi  Ninomiya Kazunari ve Sakurai Sho'nun birlikte rol aldıkları "Yamada Taro Monogatari" adlı dizi oldu. 

2008 itibariyle grup Televizyon programlarına, dizilere ve filmlere hız verdi. özellikle 2008'in sonundan grubun lideri**** Ohno Satoshi'nin başrol oynadığı ilk dizi olan "Maou" ile başlayan bir seri yakalandı. bu süreç içerisinde hemen hemen her sezon***** gruptan en az 1 kişinin oynadı bir dizi yayınlanmaktadır. 

bu arada grup ilk ortaya çıktığından beri çeşitli televizyon programları da yapmıştır.  2007 itibari ile kazandıkları ivme sonucu artan popülerlikleri onlara "golden time" da****** yayınlana ilk programları olan "Himitsu no Arashi-chan"ı getirmiştir. Özellikle yaklaşık 3 sene süren ve 2010'un başlarında biten "Arashi no Shukudai-kun" programı grubun popülaritesini pekiştiren bir başka unsur olmuştur.

Şu anda hali hazırda 3 televizyon programları devam etmektedir; "Himitsu no Arashi-chan" "VS Arashi" ve "Arashi ni Shiyagare".


*idol; şarkı söyleyen, dans eden, oyunculuk yapan ve televizyon rogramı sunan çalışkan temiz pak örnek alınası Japon evladı.
**daha bunun gibi pek çok grup vardır. şirket 1962'den beri faaliyet göstermekte. ve hali hazırda 20'den fazla grup ve kişi şu anda faal olarak ekranlarda boy göstermektedir. Yani Japonya ile ilgili izlediğini herhangi bir yerde karşınıza çıkmaları an meselesi. Üstelik yaş aralıkları 50 ila 11 arasında, öyle böyle değil.
*** Ninomiya Kazunari'nin grup arkadaşları ve hayranlar tarafından en çok kullanılan lakabı Nino'dur.
**** grubun lideri bir televizyon programında yapılan jan-ken (taş-kağıt-makas) oyunuyla belirlenmiştir. Ohno lider olmaktan hiç hoşlanmayan ve bu sorumluluğu yüklenmemek için elinden geleni yapan ender insanlardan biridir. bu nedenle pek çok kişi tarafından Sakurai Sho grubun gizli lideri olarak görülür.
***** Japonya'da dizi sezonları 3 aylık periyodlar halindedir. ve diziler en çok 13 bölüm sürer.
****** bizim "Prime Time" dediğimiz şey oluyo kendisi






3 yorum:

  1. yazarken bende sıkılmıştım xp... ^-^ ama saol.
    ve açıklama güzel olmuş =) temiz pak Japon evladı demek xD....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. wikipediadakileri yazan senmiydin??? wuaa çok başarılı. gerçekten eşiz bir kaynak olmuş ellerine sağlık ^-^
      beğendiğini duymak çok hoşuma gitti çok teşekkür ederim ^-^

      Sil
  2. yupp saol =P... ufak hatalar hangileri? düzeltelim hemen ^-^)

    YanıtlaSil